Thursday, December 28, 2006

kerst etc.

Nou, nou, dat waren me een kerstdagen! Ik heb het eigenlijk heel leuk gehad, al was het wel een beetje raar, zo in mijn eentje ver van huis ;). Eerst heb ik zaterdag al mijn spullen uit mijn kamer op de campus gehaald, want dat moest daar allemaal voor 18.00u weg zijn, omdat de residences van 23 december tot 2 januari gesloten zijn (ja, vind ik ook heel vaag). Roy (klasgenoot) en zijn vrouw Chantal hebben me geholpen met hun jeep, dus in twee keer was alles overgeheveld, en nu staan alle dozen en koffers hier zo lang in het apartement van Martin waar ik zo lang woon - dit tot grote ontevredenheid van zijn poes, die dit overduidelijk geen stijl vindt. Hij meende me dit duidelijk te moeten maken door voortdurend mijn voeten aan te vallen, en toen ik daar op een gegeven moment zat van had en hem met mijn voet wegduwde ging hij een minuut naar mijn been zitten kijken en toen met vier klauwen en zijn bek zeer weloverwogen in mijn kuit hangen...Ja, leuk zo'n poes...Hier beneden een foto van het 'monster' in ruste, haha! ;) De foto is wat donker, maar dat komt omdat ie heel erg chagrijnig wordt van de flits, en het hier een heel erg donker kelderapartement is....

Zondag werd ik door dezelfde Roy en Chantal meegenomen naar het kerstavondfeest bij haar familie in Gatineau (in Quebec), en dat was echt superleuk. Het was erg levendig, haar familie deed me sterk denken aan mijn gastfamilie uit Venezuela, luid, vrolijk, flauwe grappen met elkaar uit halen, de kleine kinderen enorm verwennen, veel muziek en veel eten. Alleen de hoeveelheid genuttigde whisky was beduidend minder ;)! Ze hadden een pooltafel in de kelder, en we hebben een pooltoernooi gehouden, waarbij ik met Roy een team vormde en we tot mijn stomme verbazing nog wonnen ook... Niet echt dankzij mijn bijna totaal weggeroeste poolkwaliteiten - ik denk dat de laatste keer dat ik had gepoold toch zeker 10 jaar geleden was- maar toch: ik scoorde wel het uiteindelijke winnende punt! ;) Verder was er die avond een volkomen onbegrijpelijk kadospel met bruine papieren zakken met kleine kado's erin en een 'garage gift exchange' waarbij iedereen iets ingepakt moest meenemen wat hij niet meer wilde hebben en daar werd dan ook een of ander spel mee gespeeld (gelukkig voor mij hadden Chantal en Roy voor mij iets ingepakt, want ik heb hier zes dozen en twee koffers met spullen, maar dat zijn nou precies de dingen die ik wél nog wil hebben!). Ze hadden ook echte kadootjes voor elkaar gekocht, en tot mijn verbazing (en ontroering ook wel een beetje) had iedereen ingelegd om voor mij ook wat te kopen...Ik kreeg dus een heel erg mooie chinese theepot met theekommetjes, en thee, en een blik met 'turtles', een soort traditionele kerstchocolaatjes... Ik had voor Roy en Chantal ook kado's gekocht gelukkig, dus ik stond niet helemaal met lege handen! Erg leuk allemaal dus!

Vervolgens ben ik op kerstmorgen uit een soort nostalgie naar de mis gegaan en 's avonds werd ik opgehaald door Bruce, de zoon van mijn andere klasgenoot Bob en zijn vrouw Ann, omdat ik was uitgenodigd voor hun kerstdiner. Hun dochter was samen met haar vriend over uit Schotland, waar zij haar PhD doet, en het was erg gezellig. Ik had voor hun, dankzij een idee van mijn vader, een sudoku bordspel gekocht en een grote doos handgemaakte bonbons, en dat vonden ze geloof ik erg leuk. Ik kreeg van hun ook nog een kado, een boek 'At War's End' van Roland Paris, waar ik erg blij mee ben. Het kerstdiner was erg gezellig en lekker, traditionele kalkoen, sweet potatoes, aardappelpuree, doppertjes-worteltjes en cranberry sauce en voor toe: de echte traditionele christmaspudding van het soort dat als een baksteen in je maag ligt. Toen ze me naar huis reden sneeuwde het zelfs, dus toch nog een heel klein beetje een witte kerst... ;) Hun dochter is erg aardig, zij doet een PhD in pedagogie, onderwijs voor inuit in Nunavut (noord Canada), ze weet echt superveel over de leefwijze daar. Erg cool!

Almetal dus een erg geslaagde kerst. Op 26 december, hier 'boxing day' is het hier officieel geen kerst meer, maar begint de uitverkoop. Omdat ik allemaal horrorverhalen had gehoord leek het me leuk om in een klein anthropologisch onderzoekje dit fenomeen eens participatief te gaan observeren, maar daar was ik na een kwartiertje al weer vanaf: het was echt een RAMP!!! Mensen rukken elkaar dingen uit de handen, lopen andere mensen omver, allemaal om de beste koopjes te krijgen...Ben snel weer gevlucht!

Gisteren ben ik naar het museum voor Civilizations terug gegaan, daar was een tentoonstelling over Petra, die helemaal uit de rotsen gehakte stad in Jordanië. Was erg cool en de rest van het museum was ook leuk. 's Avonds heb ik Sean geholpen met opruimen in zijn nieuwe apartement, omdat hij daar aan het schilderen was geweest en wel een handje hulp kon gebruiken voor de enorme puinhopen die hij al doende had achtergelaten...

Het is hier nu weer koud, graad of 10 onder nul, terwijl het gisteren nog 5 graden boven nul was, het weer verschilt hier op het moment per dag, met soms wel 15 graden verschil. Het nieuws was vanmorgen aan het klagen dat die global warming toch echt de hele boel op zijn kop zette, maar ja, daar weten jullie natuurlijk alles van (ik hoor tenminste vanuit Nederland ook steeds gemopper over het weer ;) ). Ach ja...

Als het goed is krijg ik deze week nog de sleutel van mijn nieuwe apartement, heb echt heel veel zin in mijn eigen stekkie! :) Zodra ik daar geinstalleerd ben zal ik wat foto's op mijn blog zetten!

Thursday, December 21, 2006

nu echt klaar

Zo, nu is het echt klaar. Gisteren laatste tentamen gehad, van dat undergrad economie vak. Voorbereiding was niet bepaald ideaal dankzij een verkoudheid waar vanaf maandag ook nog eens buikgriep bij kwam (en ik HAAT buikgriep), en het is ook niet echt leuk om met buikkramp tentamen te zitten maken (gelukkig was ik niet misselijk meer), maar ik wilde er gewoon van af zijn, dus heb ik het gewoon gemaakt. Ondanks dit alles zal ik het wel gehaald hebben, het was geen al te moeilijk tentamen, dus het zal allemaal wel weer goedkomen. Ik voel me vandaag gelukkig ook weer een stuk beter, geen buikpijn meer, dus dat is wel fijn.
Ik kreeg ook mijn cijfer van die andere twee vakken die ik gedaan heb, research design en econometrie, terug, weliswaar samengevoegd tot één cijfer (burocratie is hier echt gigantisch!!), maar ik had een A (het hoogste dat je hier kunt halen is een A+) dus daar ben ik erg blij mee. Had ik heel eerlijk gezegd na dat econometrie tentamen niet meer verwacht. Ik weet alleen dat Roy en Martin een A- hadden, van de rest weet ik het niet (hoezo competitief?! ;) ), maar ik geloof dat ik het wel goed gedaan heb dus, en ben erg tevreden.
Afgelopen zondag (voordat ik buikgriep kreeg) ben ik met Anne naar de National Art Gallery geweest, twee tentoonstellingen van Canadese kunstenaars, Clarence Gagnon en Edwin Holgate. Was erg leuk. We werden de hele tijd gevolgd door een stel bewakers, waarvan er een paar zelfs kwamen vragen of we het naar ons zin hadden en het museum leuk vonden, en we vroegen ons al af waarom dat toch was...totdat ik me van het Bonnefanten Museum herinnerde dat de bewakers daar dat ook deden als er jonge vrouwen rondliepen, trekt namelijk nogal de aandacht in een kunstmuseum, waar de gemiddelde leeftijd van de bezoekers meestal zo rond de 60 ligt... ;). Erg grappig! Daarna zijn Anne en haar vriend Eric hier (d.w.z. in Martin's huis) komen eten, ze waren erg onder de indruk van mijn risotto, en het was erg gezellig. Toen ik maandag dan ook ziek wakker werd met buikgriep, was ik eerst nogal bang dat ik ze misschien een voedselvergiftiging had aangedaan, maar gelukkig zijn zij niet ziek geworden, dus het moet echt een of ander virus geweest zijn...
Vorige week donderdag was ik bij een meisje wezen kijken naar haar kamer waar zij in februari uit gaat, en dat klikte heel erg goed (al neem ik de kamer niet, heb gewoon geen zin om weer terug te moeten naar gedeelde keukens enzo), dus ze nodigde me meteen uit voor haar verjaardagsfeestje van afgelopen zaterdag. Dat was erg leuk, heb weer een hoop nieuwe mensen leren kennen, dus dat was erg cool!
Afgelopen zaterdag heb ik ook een apartement gevonden, dus daar ben ik ook wel blij mee. Het is maar voor 4 maanden, maar in ieder geval ben ik dan wel weer onder de pannen, het is niet duur, gemeubileerd, en het is er licht en schoon, dus ben er wel blij mee. De huisbaas is erg aardig (ze wonen zelf in hetzelfde huis), er is ruimte om mijn fiets te stallen, en er zijn wasmachines, dus ik ben dik tevreden. Ik kan er per 1 januari in, dus dan sluit alles ook nog eens mooi op elkaar aan (Martin komt 2 januari terug). Zal toch wel blij zijn als ik een eigen stekkie heb, en ik weet nu (na twee weken in het apartement van Martin) dat ik wat er verder ook gebeurd nooit in een kelderapartement wil wonen. Word er echt ongelukkig van als ik niet gewoon naar buiten kan kijken!
Maar goed, ik ga zo maar eens richting universiteit, laatste dingen inpakken en kamer schoonmaken, zodat dat in ieder geval allemaal klaar is. Mocht ik jullie niet meer spreken voor de kerst: Zalig kerstfeest!!!

Monday, December 11, 2006

reclame!!

Even een kort berichtje als supporter van mijn broer Jan: hij staat binnenkort met zijn band De l'Ooze op Eurosonic, en het is een erg coole band, dus: KOMT DAT ZIEN! ;) Het is echt coole mooie muziek (en dat zeg ik niet alleen omdat ik de zus van de basgitarist ben), een echte aanrader!

Bovendien staan ze met drie nummers op www.ongekendtalent.nl en met een van hun nummers ('high as holly') daar binnen een week op nummer 14 van de top veertig, dus als jullie nou allemaal ff zelf gaan luisteren hoe cool ze zijn en dan op ze stemmen, kunnen ze misschien een dom nummer als 'kerst op de bouw' nog wel voorbij stormen! Ze hebben er ook hun eigen webstek, dus dan kun je wat meer over ze te weten komen: http://www.ongekendtalent.nl/clubs/clubstek/clubstek.asp?clubid=24345

Dus, mijn bericht voor vandaag: STEMT De l'Ooze!!!

Friday, December 08, 2006

veel te lang geleden...schaamschaam

Meer dan een maand geleden dat ik dit voor het laatst heb geupdate...slecht van mij zeg...Als verdediging kan ik aanvoeren dat ik de afgelopen drie weken dagen van 18uur, 7 dagen per week heb gemaakt...het was echt afschuwelijk! Maar gelukkig is het nu over (in ieder geval voor even), ik heb gisteren mijn laatste paper ingeleverd, en alhoewel ik er niet 100% tevreden over was (en ook niet over mijn andere paper; maar ja, wanneer ben ik wel ergens tevreden over... ;-) ) en mijn econometrietentamen verknald heb, zal het allemaal wel goedkomen denk ik. Dat econometrie tentamen was echt heel erg, ik had ongelooflijk hard gewerkt voor dit vak maar op het tentamen wist ik vaak niet eens waar de vragen vandaan kwamen. Gelukkig had iedereen dat, en ik weet vrij zeker dat ik niet de slechtste was, dus dat zal allemaal ook wel loslopen. In ieder geval weet ik nu precies hoe ik een afhankelijke variabele in een econometrisch model kan gieten, kan ik 'confidence intervals' berekenen, weet ik het verschil tussen de standaard deviatie en de standard error, en weet ik hoe ik een regressieanalyse moet opzetten en uitvoeren, in cross-secties, time-series en paneldata voor zowel numerieke als binaire afhankelijke variabelen... Ben er nog steeds niet uit of ik dit nu een goede manier van wetenschap bedrijven vind, maar mocht het allemaal mislopen met dit hele PhD verhaal, dan kan ik altijd nog een baan bij het CBS zoeken, haha! Ben in ieder geval blij dat het voorbij is... Nu alleen nog een tentamen van dat undergrad economie-vak ontwikkelingseconomie op 20 december, maar daar maak ik me niet al te druk over, want ik heb nu een 98% gemiddelde, dus dat zal wel goedkomen...Verder moet ik inhalen wat ik voor mijn research assistantship in de afgelopen weken niet gedaan heb, maar da's niet zo erg, beetje transcriberen...heel erg rustgevend na alle drukte haha!

De andere reden dat ik mijn blog niet goed bijgehouden heb heeft te maken met Christina en het apartement dat we zouden huren. We zouden begin november de sleutel op gaan halen, maar toen zei zij op weg daar naar toe ineens: sorry, ik doe het toch maar niet... (met een aantal zeer ingewikkelde en lange redenen die ik hier niet zal herhalen). Nu moet ik dus iets anders zoeken, want ik had mijn kamer hier in residence al opgegeven. Dit hele verhaal heeft me behoorlijk aangegrepen, en omdat mijn humeur zwaar beneden nul was begin november, leek het me beter om maar even niet te bloggen, anders krijgt iedereen die dit leest alleen maar chagrijnige prietpraat te lezen! ;) In ieder geval is het eind van het liedje dat Christina en ik nu niet 'on speaking terms' zijn. Gelukkig waren al mijn spullen al verscheept, dus ik heb nu wel al mijn boeken, keukenspullen etc. Daar ben ik wel echt blij mee! :)

Mijn fiets is er ook, maar daar heb ik maar iets van twee weken plezier van gehad: nu is het echt te koud aan het worden. Het was afgelopen nacht min17, en ik begrijp nu voor het eerst waarom ze hier zo moeilijk doen over de windchill: het voelde aan als min28 (volgens de weerberichten). Ieder onbedekt stukje huid gaat tintelen, je neus wordt gevoelloos, je wangen schrijnen en je lippen worden zo koud dat je ze niet echt meer voelt, waardoor praten heel raar wordt. En het wordt schijnbaar alleen nog maar erger! Als het goed is kunnen we binnekort wel schaatsen, alleen dat mag pas als de gemeente het kanaal vrijgeeft. Als je eerder het ijs op gaat krijg je een boete...het moet minstens een week min10 zijn voordat ze het vrijgeven, dus dat kan nog wel even duren (want het is nu af en toe overdag nog warmer). Overgereguleerd zooitje! ;-)

Een van mijn klasgenoten gaat vandaag terug naar Duitsland voor kerstmis, en hij had gevraagd of ik op zijn apartement en kat wilde passen, dus ik ga vanavond naar zijn apartement. Kan ik lekker van de campus af, en van daaruit verder zoeken naar een huis vanaf januari. Bovendien is dat apartement heel centraal, dus dan kan kan ik gewoon lekker even boodschappen gaan doen, ergens even koffie gaan drinken, eens naar de bioscoop, en naar allerlei musea, nu de echte stress voor even over is. Ben een aantal weken geleden samen met Anne naar het museum of civilization geweest, dat is een museum van de 'indigenous peoples' van Canada. Dat was echt supercool. Het gebouw is ontworpen door een indiaanse architect, en het heeft geen rechte hoeken, alles is rond, omdat volgens de indiaanse mythologie slechte geesten in rechte hoeken wonen. Het is echt een enorm gebouw, met fantastische exposities, dus daar ga ik zeker nog een keer naar terug. Nu ik ietsje meer tijd heb wil ik ook graag naar de National Art Gallery, en het museum of National History (waar ze een paar spectaculaire dinosaurussen schijnen te hebben).

Maar nu moet ik eerst hier de puinhopen van drie weken keihard studeren opruimen: overal enorme bergen papier, afwas, was, stof....